Jeśli szukasz inspiracji na idealny lunch do pracy to jesteś w odpowiednim miejscu. Ugotowana a następnie smażona z warzywami kasza jaglana to jedno z tych dań, które najbardziej lubię zabierać do pracy. Jest smaczna, lekka a przy tym niebywale sycąca. Jest również zdrowo i niskokalorycznie, bo jak wiadomo kasza jaglana jest źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych, tak samo jak warzywa, które dodatkowo mają niską wartość kaloryczną.
Składniki (na 1 porcję):
Składniki (na 1 porcję):
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- garść świeżego szpinaku
- 150 gram obranej cukinii
- garść świeżej mięty i bazylii
- szczypta soli i pieprzu
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- pomidorki koktajlowe wedle uznania
- łyżka oleju do smażenia
Na oleju smażę posiekaną szalotkę i czosnek. Dodaję pokrojoną w kostkę cukinię i smażę całość przez 3-4 minuty. Dodaję kaszę ugotowaną kaszę jaglaną i smażę do podgrzania kaszy. Do pozostałych składników dodaję szpinak oraz posiekane świeże zioła. Całość doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Na koniec smażenia dodaje pokrojone pomidorki koktajlowe. Danie smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy