Smaczny pomysł na śniadanie lub obiad w postaci smażonej kaszy jaglanej z warzywami i jajkiem sadzonym. Dziś już wiem, że bez kaszy jaglanej nie wyobrażam sobie mojego życia. Jest to źródło cennych witamin i składników mineralnych, dodatkowo podnosi naszą odporność i jest bardzo sycąca. Nieoceniona w okresie jesienno- zimowym.
Składniki (na 1 porcję):
Składniki (na 1 porcję):
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 jajko
- garść posiekanej bazylii
- 1 mała cukinia
- 1/2 szklanki pomidorków koktajlowych
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Na oliwie smażę posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Cukinię kroję w plastry obieraczką do jarzyn, powinny być bardzo cienkie. Pomidorki koktajlowe kroję na pół. Na patelnię wrzucam również cukinię i pomidorki. Smażę minutę i wyciągam 2-3 plastry cukinii oraz kilka pimidorków, które posłużą mi później za dekorację. Dodaję kaszę oraz posiekaną bazylię i całość smażę jeszcze minutę, doprawiam solą i pieprzem. Wbijam jajko,przykrywam patelnię pokrywą i smażę kaszę jeszcze przez 3 minuty. Na koniec dekoruję danie plastrami cukinii i pomidorkami, doprawiam pieprzem i świeżymi ziołami. Podaję od razu.
Smacznego, Klaudia.
Czy można użyć innej kaszy? Jaglana nie bardzo mi pasuje.
OdpowiedzUsuńA może bulgur, kuskus lub pęczak? :)
Usuń