Składniki (na 2 porcje):
- 1/4 główki sałaty lodowej
- 300 gram piersi kurczaka
- 50 gram sera feta
- 1/2 ogórka
- ćwierć czerwonej papryki
- 1 kromka żytniego chleba
- olej do smażenia
- przyprawy do kurczaka: szczypta chili, majeranku, pieprzu, soli i kurkumy
- dressing: 1 łyżka musztardy dijon, 1 łyżka syropu klonowego, 1 łyżka oleju lnianego, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu
Pierś kurczaka przyprawiam przygotowaną mieszanką i smażę na rozgrzanym tłuszczu po 2-3 minuty z każdej strony. Odkładam by odpoczęła. Chleb kroję w kostkę i smażę na suchej patelni, tak by stał się chrupki. Składniki dressingu mieszam do połączenia. Na talerzu kładę sałatę, na niej pokrojoną w kostkę paprykę, fetę i ogórka. Pierś kurczaka kroję w plastry i układam na pozostałych składnikach. Całość posypuję grzankami i polewam dressingiem. Podaję od razu.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy