Śliwkowy budyń jaglany to jesienna propozycja na wykorzystanie mojej ulubionej kaszy jaglanej. Ugotowana jaglanka, zmiksowana z jogurtem, syropem klonowym i powidłami śliwkowymi z dodatkiem granata i fig, z dużą ilością cynamonu to jedno z tych dań od których trudno oderwać łyżkę. Niesamowicie rozgrzewające danie, które świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki (na 2 porcje):
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki powideł śliwkowych
  • 2-3 łyżki syropu klonowego
  • duża szczypta cynamonu i imbiru
  • 1 figa
  • 1/2 granata
Kaszę gotuję w jednej szklance wody do momentu aż ta wchłonie cały płyn. Studzę kaszę przez kilka minut i miksuję z dodatkiem przypraw, jogurtu naturalnego, syropu klonowego i powideł na gładką masę. W tym momencie można schłodzić budyń lub podać na ciepło z granatem i figą.

Smacznego, Klaudia.



Brak komentarzy