Przepyszne, wilgotne ciasto żytnie z dodatkiem mąki migdałowej i dużej ilości jabłek. Swoją strukturą przypomina nieco taki słodki chlebek z owocami i migdałami. Idealne do popołudniowej kawy. Mąka żytnia jest tutaj totalnie niewyczuwalna, pomimo jej użycia ciasto jest lekkie i smaczne. Jak dla mnie jest to już typowy jesienny przepis, który koniecznie musicie wypróbować!
Składniki (na keksówkę 10x 20 cm):
Składniki (na keksówkę 10x 20 cm):
- 250 gram jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 70 gram mąki migdałowej
- 150 gram mąki żytniej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 gram masła
- 50 gram miodu
- 50 gram cukru
- 75 ml mleka
- 1 jajko
- płatki migdałów do oprószenia ciasta
Jabłka obieram, pozbawiam gniazda nasiennego i kroję w kostkę. W sumie uzyskuję 200 gram pokrojonych jabłek. Posypuję cynamonem i odstawiam. Mąki przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia. Masło podgrzewam z miodem i cukrem, do rozpuszczenia ostatniego składnika a następnie ostudzić. Do ostudzonej masy dodaję mleko i jajko, całość roztrzepuję do połączenia składników. Do suchych składników dodaję mokre oraz pokrojone jabłka i całość dokładnie mieszam. Formę smaruję masłem, obsypuję otrębami i wkładam do niej ciasto. Wyrównuję wierzch i obsypuję migdałami. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 minut, do suchego patyczka. Wyjmuję z piekarnika i studzę na kratce. Przed podaniem można obsypać cukrem pudrem.
Smacznego, Klaudia.
Wygląda pysznie. Ze względu na mąkę ciekawi mi jego smak
OdpowiedzUsuńSzczerze powiedziawszy mąka żytnia jest tutaj totalnie niewyczuwalna :)
Usuńpyszne :) zjadłabym teraz parę kawałków na drugie śniadanie
OdpowiedzUsuńOj tak! Na drugie śniadanie idealne :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie! już sobie wyobrażam smak i zapach mniam!
OdpowiedzUsuńKoniecznie musisz wypróbować przepis :)
Usuń?Jaki typ mąki żytniej użyłaś? Zwykła 720, czy pełnoziarnista?
OdpowiedzUsuńUżyłam pełnoziarnistej mąki ale może być typ 720.
UsuńWygląda bardzo apetycznie i widzę, że struktura taka jak lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńStruktura ciasta nawet dla mnie jest zaskakująca bo o dziwo, pomimo użycia mąki żytniej, bardzo lekka i wilgotna. Wyszło super :)
Usuń