Przepyszne, wilgotne ciasto żytnie z dodatkiem mąki migdałowej i dużej ilości jabłek. Swoją strukturą przypomina nieco taki słodki chlebek z owocami i migdałami. Idealne do popołudniowej kawy. Mąka żytnia jest tutaj totalnie niewyczuwalna, pomimo jej użycia ciasto jest lekkie i smaczne. Jak dla mnie jest to już typowy jesienny przepis, który koniecznie musicie wypróbować!

Składniki (na keksówkę 10x 20 cm):
  • 250 gram jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 70 gram mąki migdałowej
  • 150 gram mąki żytniej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 gram masła
  • 50 gram miodu
  • 50 gram cukru
  • 75 ml mleka
  • 1 jajko
  • płatki migdałów do oprószenia ciasta
Jabłka obieram, pozbawiam gniazda nasiennego i kroję w kostkę. W sumie uzyskuję 200 gram pokrojonych jabłek. Posypuję cynamonem i odstawiam. Mąki przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia. Masło podgrzewam z miodem i cukrem, do rozpuszczenia ostatniego składnika a następnie ostudzić. Do ostudzonej masy dodaję mleko i jajko, całość roztrzepuję do połączenia składników. Do suchych składników dodaję mokre oraz pokrojone jabłka i całość dokładnie mieszam. Formę smaruję masłem, obsypuję otrębami i wkładam do niej ciasto. Wyrównuję wierzch i obsypuję migdałami. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 minut, do suchego patyczka. Wyjmuję z piekarnika i studzę na kratce. Przed podaniem można obsypać cukrem pudrem.

Smacznego, Klaudia.


10 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie. Ze względu na mąkę ciekawi mi jego smak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze powiedziawszy mąka żytnia jest tutaj totalnie niewyczuwalna :)

      Usuń
  2. pyszne :) zjadłabym teraz parę kawałków na drugie śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie! już sobie wyobrażam smak i zapach mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. ?Jaki typ mąki żytniej użyłaś? Zwykła 720, czy pełnoziarnista?

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie i widzę, że struktura taka jak lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Struktura ciasta nawet dla mnie jest zaskakująca bo o dziwo, pomimo użycia mąki żytniej, bardzo lekka i wilgotna. Wyszło super :)

      Usuń