Składniki (na 2-3 porcje):
- 300 gram cukinii
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 gram kiełbasy wiejskiej
- 1 kg pomidorów lub 250 ml passaty pomidorowej
- 1/2 szklanki bulionu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- przyprawy, po ćwierć łyżeczki: chili, papryki wędzonej, kolendry mielonej, majeranku
- 1 łyżeczka soli
- szczypta cukru
- natka pietruszki do dekoracji
- do podania: placki ziemniaczane, pieczywo
Na oleju rzepakowym smażę posiekaną cebulę i czosnek do zeszklenia. Dodaję pokrojoną w plastry kiełbasę i smażę do mocnego zarumienienia. Do usmażonych składników dodaję pokrojoną w dużą kostkę paprykę i cukinię. Całość ponownie smażę przez kilka minut. Dodaję przyprawy i bulion. W tym czasie pomidory obieram ze skórki i dodaję do pozostałych składników. Całość gotuję na średnim ogniu przez 15-20 minut. Na koniec gotowania doprawiam solą i cukrem. Przed podaniem posypuję posiekaną natką pietruszki. Podaję z chlebem lub plackami ziemniaczanymi.
Smacznego, Klaudia.
Uwielbiam leczo, wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam! :)
Usuń