Prosty deser do przygotowania w kilkanaście minut. Idealne danie do przygotowania na szybko kiedy zaskoczą niespodziewani goście. Ciepłe, delikatne jabłka, kwaśne powidła śliwkowe, gęsty budyń i chrupiąca kruszonka owsiana. A całość podana z lodami waniliowymi! Nic dodać, nic ująć.
Składniki (na 3- 4 porcje):
- 4-5 dużych jabłek
- 100 gram powideł śliwkowych
- 4 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 500 ml mleka
- lody waniliowe do podania
Budyń gotuję według przepisu na opakowaniu w podanej ilości mleka. Jabłka obieram, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Płatki owsiane miksuję w młynku do kawy na mąkę. Zmiksowane płatki, otręby i cukier ugniatam z masłem, tworząc kruszonkę. Przygotowuję 3 lub 4 kokilki, które smaruję masłem. Na dnie układam jabłka, które smaruję powidłami śliwkowymi. Nakładam po 2-3 łyżki budyniu. Całość posypuję kruszonką i zapiekam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Po tym czasie, jeśli kruszonka się zarumieniła, wyjmuję kokilki. Upieczony deser podaję od razu z gałką lodów waniliowych.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy