Są takie przepisy, które zna każdy i każdy wykonuje je według własnej receptury. Jeśli chodzi o Minestrone to wiele naczytałam się na jej temat przed wykonaniem, tak by jak najlepiej móc odtworzyć jej oryginalny smak. Nic bardziej mylnego. Każda kolejna lektura umacniała mnie jedynie w przekonaniu, że w samej Italii jest ona modyfikowana na milion sposób i w poszczególnych jej regionach przepis różni się od siebie znacznie. Podstawowymi składnikami zupy są warzywa takie jak: cukinia, fasolka szparagowa, ziemniaki, papryka, często również marchew, groszek lub szpinak. Zupę podałam z drobnym makaronem, notabene ostatnim już w mojej szafce po wycieczce do Włoch. Całkiem ciekawy, lekki przepis.

Składniki (na około 4 porcje):
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 litr bulionu
  • 1 lampka czerwonego wina
  • 1 duży ziemniak
  • 1 średnia cukinia (około 300 gram)
  • garść żółtej fasolki szparagowej (użyłam mrożonej)
  • garść zielonej fasolki szparagowej (mrożona)
  • 2 łyżki mrożonej kukurydzy
  • 5-6 pomidorów malinowych
  • 6-7 łyżek drobnego makaronu
  • szczypta chili, bazylii i oregano
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • natka pietruszki
Ziemniaki obieram. Pomidory pozbawiam skórki. Cukinię, ziemniaki, paprykę i pomidory kroję w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej posiekany drobno czosnek i szalotkę. Dodaję przyprawy oraz pokrojone wszystkie pokrojone w kostkę warzywa. Przez 2-3 minuty smażę całość. Wlewam wino i redukuję o połowę. Dodaję bulion i gotuję wywar przez 10 minut. Następnie dodaję fasolkę szparagową żółtą i zieloną oraz kukurydzę. Całość gotuję kolejne 3-4 minuty. Do zupy dodaję makaron i gotuję jeszcze 3 minuty. Ściągam zupę z ognia, doprawiam solą oraz pieprzem i dodaję posiekaną natkę pietruszki. Zupę podaję od razu.

Smacznego, Klaudia.


Brak komentarzy