Składniki (na 2 -3 porcje):
- 300 gram ziemniaków
- 1 jajko
- szczypta soli i pieprzu
- 3-4 łyżki mąki jaglanej
- olej do smażenia
Pesto z rukoli:
- garść rukoli
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka parmezanu
- szczypta soli i pieprzu
Do podania:
- kilka listków rukoli
- pomidorki koktajlowe
- jajko ugotowane w koszulce*
Ziemniaki ścieram na tarce, odciskam z nadmiaru płynu, dodaję pozostałe składniki i dokładnie mieszam. Olej rozgrzewam na patelni i smażę niewielkie placuszki po 2 minuty z każdej strony. Każdy usmażony placek przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Składniki na pesto miksuję lub ucieram w moździerzu na gładką pastę. Gotowe placki ziemniaczane przekładam pesto i podaję z pomidorkami oraz ugotowanym jajkiem w koszulce.
Smacznego, Klaudia.
*Jajko w koszulce proponuję wykonać według tego przepisu.
Placki ziemniaczane chodza za mna juz od dawna, ale takie tradycyjne z cukrem :)
OdpowiedzUsuńojej, takie tradycyjne są super! :)
Usuń