Danie przygotowane totalnie w moim stylu. Poczciwe, znane wszystkim placki ziemniaczane w niecodziennej odsłonie, w tym wypadku idealna propozycja na śniadanie! Lekki dodatek pesto z rukoli, jajko w koszulce i kilka pomidorów to pomysł na odczarowanie ciężkich placków ziemniaczanych, które zazwyczaj podaje się z tłustym sosem lub cukrem. Tym razem z delikatnym, zielonym pesto i lekkimi dodatkami. A i same placki w wersji bezglutenowej.

Składniki (na 2 -3 porcje):
  • 300 gram ziemniaków
  • 1 jajko
  • szczypta soli i pieprzu
  • 3-4 łyżki mąki jaglanej
  • olej do smażenia
Pesto z rukoli:
  • garść rukoli
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka parmezanu
  • szczypta soli i pieprzu
Do podania:
  • kilka listków rukoli
  • pomidorki koktajlowe
  • jajko ugotowane w koszulce*
Ziemniaki ścieram na tarce, odciskam z nadmiaru płynu, dodaję pozostałe składniki i dokładnie mieszam. Olej rozgrzewam na patelni i smażę niewielkie placuszki po 2 minuty z każdej strony. Każdy usmażony placek przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Składniki na pesto miksuję lub ucieram w moździerzu na gładką pastę. Gotowe placki ziemniaczane przekładam pesto i podaję z pomidorkami oraz ugotowanym jajkiem w koszulce.

Smacznego, Klaudia.

*Jajko w koszulce proponuję wykonać według tego przepisu.



2 komentarze:

  1. Placki ziemniaczane chodza za mna juz od dawna, ale takie tradycyjne z cukrem :)

    OdpowiedzUsuń