Tego typu dania to jedne z tych, które lubię najbardziej w leniwe dni, kiedy mam więcej czasu na przygotowanie śniadania. Przepyszne placki z cukinii podane z chrupiącym chipsem z boczku oraz moją ulubioną formą jajka- czyli w koszulce to idealny posiłek, który z pewnością zachwyci niejedno podniebienie.

Składniki (na 2 porcje):
1 porcja zawiera 400 kcal (z boczkiem i jajkiem w koszulce)*
  • 200 gram cukinii
  • 50 gram żółtego sera
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki jaglanej (można użyć pszennej)
  • szczypta soli i pieprzu
  • 4 plastry boczku surowego
  • 2 jajka
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
Cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach i odstawiam na 15 minut, następnie odciskam nadmiar wody z cukinii. Ser ścieram na małych oczkach. Mieszam jajko, mąkę, posiekany rozmaryn, startą cukinię i ser. Doprawiam solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewam olej i smażę na nim placki po 2 minuty z każdej strony, usmażone placki przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Na suchej patelni smażę boczek po 2 minuty z każdej strony, do momentu aż stanie się chrupki. W garnku o średniej wielkości gotuję wodę. Po zagotowaniu zmniejszam ogień pod garnkiem do średniego. Jajko wbijam do niewielkiej miseczki na następnie jednym sprawnym ruchem dłoni przelewam z miseczki do garnka. Gotuję minutę. Analogicznie postępuję tak samo z drugim jajkiem. Usmażone placki (4-5 sztuk) podaję z chipsem z boczku i jajkiem w koszulce od razu.

Smacznego, Klaudia.

*1 porcja dania zawiera: same placki z cukinii 220 kcal + 80 kcal (1 jajko w koszulce )+ 100 kcal (2 plastry boczku) co daje 400 kcal.



4 komentarze: