Słodkie, lekkie śniadania to zdecydowanie to co lubię najbardziej. Prostota w przygotowaniu tego dania polega na tym, że zarówno pudding z tapioki, jak i pudding chia możemy przygotować dzień wcześniej a rano jedynie złożyć danie w spójną całość i cieszyć się smacznym, zdrowym śniadaniem. Nie muszę chyba przekonywać Was do tego słodkiego dania, kolory na zdjęciu same powinny Was nakłonić do przygotowania go. Jest lekko, kolorowo i zdecydowanie letnio!

Składniki (na 1 porcje):
  • 1/4 szklanki tapioki + 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka nasiona chia + 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki gotowej granoli, np. z tego przepisu
  • 1/2 dojrzałego mango
  • 2-3 łyżki domowych powideł śliwkowych
  • płatki migdałów do dekoracji
Tapiokę gotuję w podanej ilości mleka do momentu aż stanie się miękka, potrwa to około 15-20 minut. Chia mieszam z mlekiem i odstawiam na 2-3 godziny lub najlepiej całą noc. Im dłużej chia będzie moczyło się w mleku, tym bardziej pudding stanie się gęsty. Mango miksuję na mus. Na dno miseczki, szklanki bądź słoika, jak u mnie, nakładam połowę musu z mango. Następnie do naczynia przekładam pudding z tapioki, granolę, pudding z nasion chia oraz powidła śliwkowe. Całość dekoruję musem z mango oraz płatkami migdałów. Podaję od razu.

Smacznego, Klaudia.


Brak komentarzy