Żytnie ciasto z brzoskwiniami i czekoladą to w stu procentach mój autorski przepis, który na dodatek okazał się sukcesem już przy pierwszym wykonaniu. Jest to kolejny wypiek na MP z użyciem powideł śliwkowych, pierwszy z nich to razowy chlebek śliwkowy, który był równie smaczny. Żytnie ciasto z brzoskwiniami i czekoladą to wilgotne, miękkie i smaczne ciasto, które idealnie pasuje do popołudniowej kawy. Wypiek jest na bazie powideł śliwkowych i to im zawdzięcza swoją barwę. Aby ciasto miało delikatną, niezbyt ciężką strukturę część mąki żytniej zastąpiłam zmielonymi orzechami włoskimi. Wypiek o niebanalnym smaku, który polecam szczególnie.
Składniki (na jedną keksówkę o wymiarach 10 cm x 20 cm):
- 150 gram brzoskwiń
- 60 gram zmielonych na mąkę orzechów włoskich
- 60 gram oleju kokosowego
- 150 gram mąki żytniej
- 25 gram miodu
- 50 gram cukru
- 50 gram czekolady deserowej
- 100 gram powideł śliwkowych
- 50 ml mleka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej
- płatki migdałów do dekoracji ciasta
Olej kokosowy, miód, cukier i powidła podgrzewam do rozpuszczenia cukru. Całość studzę przez kilka minut. Mąkę żytnią, zmielone orzechy, cynamon, gałkę muszkatołową i proszek do pieczenia przesiewam do miski. Brzoskwinie kroję w kostkę, czekoladę siekam. Do przestudzonej mieszanki dodaję jajko i mleko, całość roztrzepuję do uzyskania jednolitej konsystencji i przelewam do suchych składników, które mieszam by uzyskać gładkie ciasto. Dodaję pokrojone brzoskwinie i czekoladę, całość ponownie mieszam i przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypuję płatkami migdałów. Ciasto umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę przez 45 minut. Po upieczeniu ciasto wyciągam z formy i studzę na kratce.
Smacznego, Klaudia.
Wygląda obłędnie! Ostatnio za mna chodziły brzoskwinie, ale nie wiedziałam, co z nich zrobić. Teraz juz mam pomysł😉
OdpowiedzUsuńCieszę się, że podsunęłam propozycję na wykorzystanie brzoskwiń :)
UsuńTo musi być naprawdę ciężkie, ale pyszne ciacho :) kocham wypieki z dodatkiem powideł śliwkowych <3
OdpowiedzUsuńO dziwo wypiek wcale nie jest ciężki, wręcz powiedziałabym, że lekki jak na ciasto z dodatkiem mąki żytniej! :)
Usuń