Bezglutenowe

Śliwkowa jaglanka

08:30

 
Kolejny pomysł na przepyszne, słodkie śniadanie z miski. Ugotowane w musie śliwkowym płatki jaglane z dodatkiem jogurtu naturalnego, zmiksowane na gładki mus. Jaglankę podałam ze świeżymi śliwkami i płatkami migdałów. Szybkie i proste danie, z zaledwie kilku składników, idealne na poranny posiłek.

Składniki (na 1 porcję):
  • 1 szklanka wypestkowanych śliwek + kilka do dekoracji
  • 4 łyżki płatków jaglanych
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • płatki migdałów do dekoracji
Śliwki gotuję z dodatkiem kilku łyżek wody do momentu aż się rozpadną. Zajmie to około 3-4 minuty. Dodaję płatki jaglane i całość gotuję jeszcze 3 minuty. Płatki powinny być miękkie. Tak przygotowaną masę mieszam z jogurtem naturalnym i przekładam do malaksera. Całość miksuję na gładki mus i przekładam do miseczki. Dekoruję świeżymi śliwkami i płatkami migdałów. Podaję od razu.

Smacznego, Klaudia.


Zobacz także

2 komentarze

  1. Wygląda wybornie!Nigdy nie jadłam jaglanki w postaci musu :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń