Smaczna kanapka, należąca do tych bardziej wymyślnych. Smażone tosty francuskie z pysznego chlebka na zakwasie, z rozpuszczającym się serem pleśniowym, grillowaną cukinią i jajkiem w koszulce podane z kilkoma listkami rukoli i posypane świeżo zmielonym pieprzem. Uwielbiam takie śniadania, pomimo tego, że ich wykonanie zajmuje mi zazwyczaj kilka minut więcej niż standardowej kanapki.

Składniki (na 2 porcje):
  • 4 kromki ulubionego pieczywa
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • olej do smażenia
  • szczypta soli i pieprzu
Dodatki:
  • 2 jajka
  • 1 mała cukinia
  • 100 gram sera pleśniowego
  • rukola
  • świeżo zmielony pieprz
Jajka roztrzepuję z mlekiem i moczę w mieszance chleb przez kilka sekund z każdej strony. Na rozgrzany tłuszczu smażę tosty do zarumienienia. W niewielkim garnku doprowadzam wodę do wrzenia. Jajko wbijam do niewielkiej miseczki a następnie zdecydowanym ruchem wlewam do gotującej się wody. Jajko gotuję przez minutę i postępuję analogicznie z drugim jajkiem. Cukinię kroję w plastry obieraczką do jarzyn i smażę na patelni grillowej przez minutę po każdej stronie do zarumienienia. Ser kroję na mniejsze kawałki. Dwa tosty układam na talerzu jeden na drugim. Na wierzch kładę ser, rukolę, grillowaną cukinię i jajko w koszulce. Całość doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego, Klaudia.



Brak komentarzy