Babka

Żytnie ciasto z brzoskwiniami i czekoladą

08:30

Żytnie ciasto z brzoskwiniami i czekoladą to w stu procentach mój autorski przepis, który na dodatek okazał się sukcesem już przy pierwszym wykonaniu. Jest to kolejny wypiek na MP z użyciem powideł śliwkowych, pierwszy z nich to razowy chlebek śliwkowy, który był równie smaczny. Żytnie ciasto z brzoskwiniami i czekoladą to wilgotne, miękkie i smaczne ciasto, które idealnie pasuje do popołudniowej kawy. Wypiek jest na bazie powideł śliwkowych i to im zawdzięcza swoją barwę. Aby ciasto miało delikatną, niezbyt ciężką strukturę część mąki żytniej zastąpiłam zmielonymi orzechami włoskimi. Wypiek o niebanalnym smaku, który polecam szczególnie.

Składniki (na jedną keksówkę o wymiarach 10 cm x 20 cm):
  • 150 gram brzoskwiń
  • 60 gram zmielonych na mąkę orzechów włoskich
  • 60 gram oleju kokosowego
  • 150 gram mąki żytniej
  • 25 gram miodu
  • 50 gram cukru
  • 50 gram czekolady deserowej
  • 100 gram powideł śliwkowych
  • 50 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej
  • płatki migdałów do dekoracji ciasta
Olej kokosowy, miód, cukier i powidła podgrzewam do rozpuszczenia cukru. Całość studzę przez kilka minut. Mąkę żytnią, zmielone orzechy, cynamon, gałkę muszkatołową i proszek do pieczenia przesiewam do miski. Brzoskwinie kroję w kostkę, czekoladę siekam. Do przestudzonej mieszanki dodaję jajko i mleko, całość roztrzepuję do uzyskania jednolitej konsystencji i przelewam do suchych składników, które mieszam by uzyskać gładkie ciasto. Dodaję pokrojone brzoskwinie i czekoladę, całość ponownie mieszam i przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypuję płatkami migdałów. Ciasto umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę przez 45 minut. Po upieczeniu ciasto wyciągam z formy i studzę na kratce.

Smacznego, Klaudia.



Zobacz także

4 komentarze

  1. Wygląda obłędnie! Ostatnio za mna chodziły brzoskwinie, ale nie wiedziałam, co z nich zrobić. Teraz juz mam pomysł😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że podsunęłam propozycję na wykorzystanie brzoskwiń :)

      Usuń
  2. To musi być naprawdę ciężkie, ale pyszne ciacho :) kocham wypieki z dodatkiem powideł śliwkowych <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O dziwo wypiek wcale nie jest ciężki, wręcz powiedziałabym, że lekki jak na ciasto z dodatkiem mąki żytniej! :)

      Usuń