Na słodko

Żytnie ciasto z jabłkami

08:30

Przepyszne, wilgotne ciasto żytnie z dodatkiem mąki migdałowej i dużej ilości jabłek. Swoją strukturą przypomina nieco taki słodki chlebek z owocami i migdałami. Idealne do popołudniowej kawy. Mąka żytnia jest tutaj totalnie niewyczuwalna, pomimo jej użycia ciasto jest lekkie i smaczne. Jak dla mnie jest to już typowy jesienny przepis, który koniecznie musicie wypróbować!

Składniki (na keksówkę 10x 20 cm):
  • 250 gram jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 70 gram mąki migdałowej
  • 150 gram mąki żytniej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 gram masła
  • 50 gram miodu
  • 50 gram cukru
  • 75 ml mleka
  • 1 jajko
  • płatki migdałów do oprószenia ciasta
Jabłka obieram, pozbawiam gniazda nasiennego i kroję w kostkę. W sumie uzyskuję 200 gram pokrojonych jabłek. Posypuję cynamonem i odstawiam. Mąki przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia. Masło podgrzewam z miodem i cukrem, do rozpuszczenia ostatniego składnika a następnie ostudzić. Do ostudzonej masy dodaję mleko i jajko, całość roztrzepuję do połączenia składników. Do suchych składników dodaję mokre oraz pokrojone jabłka i całość dokładnie mieszam. Formę smaruję masłem, obsypuję otrębami i wkładam do niej ciasto. Wyrównuję wierzch i obsypuję migdałami. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 minut, do suchego patyczka. Wyjmuję z piekarnika i studzę na kratce. Przed podaniem można obsypać cukrem pudrem.

Smacznego, Klaudia.


Zobacz także

10 komentarze

  1. Wygląda pysznie. Ze względu na mąkę ciekawi mi jego smak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze powiedziawszy mąka żytnia jest tutaj totalnie niewyczuwalna :)

      Usuń
  2. pyszne :) zjadłabym teraz parę kawałków na drugie śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie! już sobie wyobrażam smak i zapach mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. ?Jaki typ mąki żytniej użyłaś? Zwykła 720, czy pełnoziarnista?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam pełnoziarnistej mąki ale może być typ 720.

      Usuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie i widzę, że struktura taka jak lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Struktura ciasta nawet dla mnie jest zaskakująca bo o dziwo, pomimo użycia mąki żytniej, bardzo lekka i wilgotna. Wyszło super :)

      Usuń