Jednogarnkowe

Gulasz wieprzowy z marchewką, pieczarkami i papryką na jasnym piwie

08:30

 Smaczny gulasz z idealnie kruchą polędwicą wieprzową, marchewką, papryką oraz pieczarkami na jasnym piwie z dodatkiem sosu pomidorowego. Proste danie do przygotowania na obiad dla całej rodziny, które świetnie komponuje się z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym. Standardowe połączenie łatwo dostępnych składników w jedno, pyszne danie.

Składniki (na 4 porcje):
  • 500 gram polędwicy wieprzowej
  • 500 gram pieczarek
  • 1 i 1/2 czerwonej papryki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 1/2 litra bulionu
  • 250 ml jasnego piwa
  • przyprawy: pieprz, papryka mielona, chili, kmin rzymski, majeranek
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • do podania: kasza gryczana, ogórki kiszone

W dużym garnku rozgrzewam olej rzepakowy i smażę na nim posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodaję pokrojone w kostkę mięso oraz przyprawy i całość smażę na dużym ogniu 3-4 minuty. Następnie dodaję pokrojoną paprykę w kostkę, pieczarki w ćwiartki oraz marchew w plastry. Całość smażę kilka minut, po czym wlewam piwo i redukuję ilość płynu o połowę. Wlewam bulion i gotuję gulasz na wolnym ogniu przez godzinę. Po tym czasie dodaję passatę pomidorową i gotuję gulasz jeszcze 20 minut. Na koniec doprawiam solą i pieprzem. Podaję z kaszą gryczaną.

Smacznego, Klaudia.

Zobacz także

2 komentarze