Przystawka

Mini tarty z serem, szynką i papryką oraz ketchupem – przekąska idealna na kibicowanie

17:20


Jeżeli oglądanie piłki nożnej, to tylko w gronie znajomych. Dobre towarzystwo doskonale komponuje się z dobrym jedzeniem, a doskonałe przekąski gwarantują udany wieczór. Mini tartaletki z szynką, serem i papryką polane ketchupem Kotlin Łagodny 60% mniej kalorii to zdecydowany nr 1 - gwarancja sukcesu i udanej zabawy! Każdy kibic musi mieć siłę na głośne okrzyki.  By zapewnić sobie energię na cały wieczór, polecam Wam zdrowszą alternatywę standardowych przekąsek. Bezglutenowy kruchy spód, duszone warzywa, ser i szynka polane ketchupem Kotlin Łagodny, który ma o 60% mniej kalorii. Dzięki temu nie musimy już liczyć każdego skosztowanego kęsa! ☺

Składniki (na 8 mini tart):

Kruchy spód:
  • 1 szklanka mąki ryżowej 
  • 1/3 szklanki skrobi kukurydzianej 
  • 1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej 
  • 2 jaja 
  • 200 gram masła 
  • sól 

Wierzch:
  • ketchup Kotlin Łagodny 60% mniej kalorii
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 cebula 
  • ząbek czosnku 
  • oliwa z oliwek do smażenia 
  • 250 gram żółtego sera
  • salami w plastrach 
  • sól, pieprz i majeranek 

Z podanych składników na kruche ciasto zagniatam jednolitą masę. Wałkuję ciasto i oblepiam nim wnętrza mini tart. Podpiekam spód w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 12-15 minut, aż się zarumieni. 

Na patelni smażę posiekany czosnek i cebulę. Dodaję pokrojoną paprykę. Smażę składniki i doprawiam solą, pieprzem i majerankiem. Ser ścieram, szynkę kroję. Na wierzch podpieczonych spodów tart układam podsmażone składniki, starty ser i szynkę. Całość zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Podaję z ketchupem Kotlin Łagodny 60%mniej kalorii. 

Smacznego, Klaudia. 



Zobacz także

0 komentarze