Świetny pomysł na zapiekany makaron z dodatkiem parmeńskiej szynki, koziego sera oraz parmezanu i cukinii. Z ugotowanych płatów lasagne formujemy koszyczek lub kilka mniejszych koszyczków w formie na muffiny, na dnie układamy szynkę parmeńską oraz ser pleśniowy z parmezanem. Wierzch wypełniamy jajkami, cukinią oraz rozmarynem. Całość zapiekamy aż jajka się zetną, ser rozpuści a makaron stanie się delikatnie chrupki. Pychota! Takie cuda tylko z makaronem lasagne od #Lubella!
Składniki (na 3 porcje):
- 10 płatów makaronu Lasagne od Lubella
- 5-6 plastrów szynki parmeńskiej
- 100 gram sera pleśniowego
- 50 gram parmezanu
- 1 niewielka cukinia
- 3 jajka
- świeży rozmaryn
- garść pomidorków koktajlowych
- sól i pieprz
Makaron podgotuj przez 5 minut, niech stanie się plastyczny. Dno formy do zapiekania wyłóż makaronem. Na wierzchu ułóż szynkę parmeńską oraz pokrojoną w plastry cukinię. Całość posyp pokruszonym serem oraz parmezanem. Wbij jajka i posyp składniki solą, pieprzem i rozmarynem. Zapiecz makaron w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Podaj od razu z pokrojonymi pomidorkami.
Smacznego, Klaudia.
Wygląda smakowicie ����
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńBardzo pomysłowe danie :) koszyczek prezentuje się super :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda smakowicie, często robię coś z cukinii, muszę wypróbować ten przepis. :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie! :)
UsuńTym jajkiem w zestawieniu mnie zaskoczyłaś! Nie jadłam jeszcze takiej alternatywnej wersji lasagne :)
OdpowiedzUsuńMusisz wypróbować :)
Usuń