08:30
Bardzo prosty tort! Naked Cake z Nutellą, kremem mascarpone, czekoladowymi kulkami, borówkami i truskawkami
Urodzinowy torcik dla mojego najmłodszego braciszka. Delikatny, niezbyt słodki pomimo użytej Nutelli. Lekki i smaczny. Właściwie bardziej letni niż jesienny. Taki jak lubię.
Składniki na biszkopt:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 8 jaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
Krem:
- 500 gram mascarpone
- 300 ml śmietany 36%
- 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
- 200 gram kremu Nutella
- 400 gram chrupiących kulek czekoladowych
- 1/2 szklanki zaparzonej zielonej herbaty
- 300 gram borówek
- 300 gram truskawek
Białka oddziel od żółte i ubij na puszystą pianę pod koniec ucierania dodając cukier. Stopniowo dodawaj żółtka do ubitej piany cały czas miksując. Na koniec wsyp przesiane mąki i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszaj i przełóż do dwóch tortownic wyłożonych papierem do pieczenia. Biszkopty piecz w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 30 minut. Wystudź, wyjmij z formy i nasącz herbatą.
Ubij śmietanę na sztywno z cukrem. Dodaj mascarpone, utrzyj. Ułóż jeden z biszkoptów na paterze i posmaruj całą Nutellą. Nałóż połowę kremu, połowę czekoladowych kulek i połowę owoców. Nałoż drugi biszkopt, przyciśnij mocno i posmaruj wierzch kremem. Udekoruj czekoladowymi kulkami, truskawkami i borówkami. Tort przed podaniem należy schłodzić minimum 3 godziny w lodówce.
Smacznego, Klaudia!
Brak komentarzy