Urodzinowy torcik dla mojego najmłodszego braciszka. Delikatny, niezbyt słodki pomimo użytej Nutelli. Lekki i smaczny. Właściwie bardziej letni niż jesienny. Taki jak lubię. 

Składniki na biszkopt:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • 8 jaj 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 4 łyżki cukru 
Krem:
  • 500 gram mascarpone 
  • 300 ml śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru pudru 
Dodatkowo:
  • 200 gram kremu Nutella 
  • 400 gram chrupiących kulek czekoladowych 
  • 1/2 szklanki zaparzonej zielonej herbaty
  • 300 gram borówek 
  • 300 gram truskawek 
Białka oddziel od żółte i ubij na puszystą pianę pod koniec ucierania dodając cukier. Stopniowo dodawaj żółtka do ubitej piany cały czas miksując. Na koniec wsyp przesiane mąki i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszaj i przełóż do dwóch tortownic wyłożonych papierem do pieczenia. Biszkopty piecz w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 30 minut. Wystudź, wyjmij z formy i nasącz herbatą. 

Ubij śmietanę na sztywno z cukrem. Dodaj mascarpone, utrzyj. Ułóż jeden z biszkoptów na paterze i posmaruj całą Nutellą. Nałóż połowę kremu, połowę czekoladowych kulek i połowę owoców. Nałoż drugi biszkopt, przyciśnij mocno i posmaruj wierzch kremem. Udekoruj czekoladowymi kulkami, truskawkami i borówkami. Tort przed podaniem należy schłodzić minimum 3 godziny w lodówce. 

Smacznego, Klaudia!



Brak komentarzy