Lubię połączenie winogron z wytrawnymi składnikami. Przełamują smak i nadają lekkości posiłkowi. Banalnie prosta sałatka na bazie pomidorków koktajlowych, szpinaku, czerwonej cebuli z winogronami, mozzarellą oraz pestkami dyni oraz delikatnym, cytrynowym dressingiem to idealny pomysł na lunch do pracy lub lekką kolację.
Składniki:
- garść szpinaku
- 100 gram różowych winogron
- kilka kulek mini mozzarelli
- pomidorki koktajlowe
- ćwierć cebuli
- 2-3 suszone pomidory
- łyżka uprażonych pestek dyni
- świeży tymianek
- dressing: łyżka oliwy z oliwek, łyżka miodu, łyżka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu
Składniki dressingu mieszam. Winogrona kroję na pół i pozbawiam je pestek. Cebulę kroję w piórka, pomidory suszone w paski, koktajlowe pomidorki w ćwiartki a ser na mniejsze kawałki. Na talerzu układam szpinak, na nim pozostałe składniki. Całość posypuję prażonymi pestkami dyni, świeżym tymiankiem. Przed podaniem polewam dressingiem.
Smacznego, Klaudia!
Brak komentarzy