Lubię połączenie winogron z wytrawnymi składnikami. Przełamują smak i nadają lekkości posiłkowi. Banalnie prosta sałatka na bazie pomidorków koktajlowych, szpinaku, czerwonej cebuli z winogronami, mozzarellą  oraz pestkami dyni oraz delikatnym, cytrynowym dressingiem to idealny pomysł na lunch do pracy lub lekką kolację. 

Składniki:
  • garść szpinaku 
  • 100 gram różowych winogron 
  • kilka kulek mini mozzarelli 
  • pomidorki koktajlowe 
  • ćwierć cebuli 
  • 2-3 suszone pomidory 
  • łyżka uprażonych pestek dyni 
  • świeży tymianek 
  • dressing: łyżka oliwy z oliwek, łyżka miodu, łyżka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu 
Składniki dressingu mieszam. Winogrona kroję na pół i pozbawiam je pestek. Cebulę kroję w piórka, pomidory suszone w paski, koktajlowe pomidorki w ćwiartki a ser na mniejsze kawałki. Na talerzu układam szpinak, na nim pozostałe składniki. Całość posypuję prażonymi pestkami dyni, świeżym tymiankiem. Przed podaniem polewam dressingiem.

Smacznego, Klaudia! 




Brak komentarzy