08:30
Roladki z tortilli z korniszonami z chili od Krakusa, sosem z awokado, sałatą lodową i grillowanym kurczakiem
Znacie to uczucie, kiedy niespodziewanie odwiedzają Was
niezapowiedziani goście? Ja znam! I znam też przepis na danie, które ratuje
wszystkie wieczory w gronie najbliższych. Potrzebujecie tylko kilku prostych
składników, jakie każdy z Was ma lub od
tej pory będzie miał w swojej lodówce! Do przygotowania dania niezbędne są Wam
pszenne tortille, pierś kurczaka, awokado oraz ogórki korniszony z chili od Krakusa.
Ich #unikalnysmak da Wam gwarancję, iż ta przekąska zasmakuje każdemu, a
chrupkość nada niepowtarzalną strukturę delikatnym roladkom z tortilli. Tak
niewiele potrzeba do szczęścia!
Składniki (na 3-4 porcje):
- 1 słoik ogórków korniszonów z chili Krakus
- 2- 3 tortille pszenne
- 4-5 łyżek ajwaru (pasta z pieczonej papryki)
- 300 gram piersi kurczaka
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól, pieprz, majeranek i wędzona papryka do zamarynowania kurczaka
- ½ papryki czerwonej
- ćwierć główki sałaty lodowej
- 1 awokado
- ¼ czerwonej cebuli
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- sok z ½ limonki
·
Awokado, cebulę, natkę pietruszki, oliwę z oliwek, sok z
limonki oraz szczyptę soli i pieprzu zmiksuj na gładki sos. Pierś kurczaka
zamarynuj w soli, pieprzu, majeranku i paście z pieczonej papryki. Grilluj po
2-3 minuty z każdej strony. Pokrój w drobniejsze paski. Paprykę oraz sałatę
pokrój w paski. Tortille podgrzej, rozsmaruj na nich równomiernie ajwar. Na
jednym z brzegów ułóż sos na bazie awokado, sałatę, paprykę, kurczaka oraz
ogórki korniszony z chili Krakus. Całość zwiń ciasno w rulon, a następnie
pokrój na mniejsze kawałki, każdy z nich zabezpieczając wykałaczką. Podaj od
razu lub po schłodzeniu w lodówce.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy