Są takie przepisy, które są banalnie proste i smaczne. Ze względu na zdjęcia, ten, musiał zostać zaktualizowany. A że został zaktualizowany to przypominam Wam się z nim drugi raz. Sprawdzony kilkukrotnie, jest smacznie i fit.
Składniki suche:
- 2 jabłka, obrane, starte na tarce o dużych oczkach
- garść jagód goji
- 120 gram mąki orkiszowej typ 2000
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 50 gram płatków owsianych
- 50 gram otrębów pszennych
- 3 łyżki cukru brązowego lub stewii
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- opcjonalnie można dodać garść posiekanych orzechów laskowych
Składniki mokre:
- dwa jaja
- 200 ml mleka
- 80 ml oleju rzepakowego
- 3 łyżki płynnego miodu
W jednej misce mieszamy ze sobą składniki suche. W osobnej misce mieszamy dokładnie składniki mokre. Następnie składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy ciasto krótko lecz dokładnie. Nakładamy ciasto do foremek na muffiny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Po upieczeniu muffiny powinny być dość wilgotne w środku (w końcu mamy tam sporo owoców), przez co dłużej utrzymają swoją świeżość. Przed podaniem możemy posypać je cukrem pudrem.
Brak komentarzy