Są takie przepisy,  które są banalnie proste i smaczne. Ze względu na zdjęcia, ten, musiał zostać zaktualizowany. A że został zaktualizowany to przypominam Wam się z nim drugi raz. Sprawdzony kilkukrotnie, jest smacznie i fit. 

Składniki suche:

  • 2 jabłka, obrane, starte na tarce o dużych oczkach
  • garść jagód goji
  • 120 gram mąki orkiszowej typ 2000
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 50 gram płatków owsianych
  • 50 gram otrębów pszennych
  • 3 łyżki cukru brązowego lub stewii 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • pół łyżeczki cynamonu 
  • szczypta soli
  • opcjonalnie można dodać garść posiekanych orzechów laskowych 
Składniki mokre:
  • dwa jaja
  • 200 ml mleka
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 3 łyżki płynnego miodu 
W jednej misce mieszamy ze sobą składniki suche. W osobnej misce mieszamy dokładnie składniki mokre. Następnie składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy ciasto krótko lecz dokładnie. Nakładamy ciasto do foremek na muffiny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Po upieczeniu muffiny powinny być dość wilgotne w środku (w końcu mamy tam sporo owoców), przez co dłużej utrzymają swoją świeżość. Przed podaniem możemy posypać je cukrem pudrem. 

Smacznego, Klaudia. 




Brak komentarzy