09:00
Komosa ryżowa gotowana na bulionie ze szpinakiem, marchewką i papryką oraz orzechy laskowe i szynka parmeńska
Są dania łatwe, proste i przyjemne a przede wszystkim zdrowe i to jest jedno z nich. Są dania które jesz i wiesz, że na stałe zagoszczą w Twoim menu i to jest właśnie takie danie. Są też dnia, które oprócz podniebienia cieszą również oczy i to właśnie danie należy do takich. Jesienne barwy żółtej komosy ryżowej ugotowanej w bulionie z marchewką, papryką i szpinakiem z pewnością prócz pysznego wyglądu zachwycają smakiem. Dodatki w postaci prażonych orzechów lasowych, chipsa z szynki parmeńskiej czy parmezanu tylko podkreślają perfekcyjny smak potrawy a przy tym dodają charakteru. Idealny pomysł na lekki lunch lub obiad.
Składniki (na 2-3 porcje):
- 2/3 szklanki komosy ryżowej
- 200 ml bulionu drobiowego Krakus
- 200 ml wody
- 2 marchewki
- 1 cebula czerwona
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 papryki czerwonej
- garść świeżego szpinaku
- 3-4 plastry szynki parmeńskiej
- garść orzechów włoskich
- sól i pieprz
- szczypta kurkumy, kolendry i wędzonej papryki
- garść startego parmezanu
- łyżka oliwy z oliwek do smażenia
Komosę ugotuj w bulionie i wodzie do wchłonięcia całego płynu. Odstaw. Na oliwie z oliwek podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj przyprawy. Pokrój w kostkę paprykę oraz marchew. Wrzuć na patelnię i smaż składniki kilka minut. Dodaj szpinak. Na osobnej patelni upraż orzechy. Ściągnij i posiekaj. Na tej samej patelni podsmaż szynkę parmeńską aż mocno zacznie się rumienić. Ściągnij z ognia. Do podsmażonych warzyw dodaj ugotowaną kaszę. Dopraw solą i pieprzem. Ugotowaną porcję kaszy podaj z posiekanymi orzechami, pokruszoną szynką oraz startym parmezanem. Najlepiej smakuje na ciepło.
Smacznego, Klaudia!
Brak komentarzy