Pyszne, cynamonowo pachnące ciasto z jabłkami. Idealne na jesień, rozgrzewające a zarazem delikatne. Polecam serdecznie, idealnie smakuje do popołudniowej kawy.
Składniki (na formę 20 cm x 20 cm):
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 2000 (pełnoziarnista)
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki miodu
- 3 jaja
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 kg antonówek
- 6 łyżek cukru trzcinowego
- 1 łyżka amaretto
Jabłka obieram, kroję na mniejsze części i prażę z cukrem i amaretto oraz łyżeczką cynamonu do momentu aż się rozpadną. Miód rozpuszczam i mieszam z mlekiem, olejem, jajami i ekstraktem z wanilii na gładką masę. Mąkę mieszam z łyżeczką cynamonu i proszkiem do pieczenia. Składniki suche mieszam z mokrymi i przelewam masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch nakładam prażone jabłka. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 60 minut. Studzę i dekoruję cukrem pudrem.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy