To musi być smaczny krem z buraków skoro osóbka, która nie przepada za barszczem powiedziała "pyszny". Lekki, nie aż tak buraczkowy za sprawą dodatku pieczonych ziemniaków. Delikatnie słodki, odrobinę wytrawny. Przede wszystkim dobry. Zasmakuje każdemu. 

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 2 marchewki 
  • 2 pietruszki 
  • 3 ziemniaki 
  • 3 duże buraki 
  • litr bulionu warzywnego 
  • sól i pieprz
  • do podania: ugotowane jajko, migdały, bazylia świeża 
Warzywa piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, owinięte folią aluminiową, około dwie godziny. Studzę warzywa i obieram. Następnie kroję w kostkę, podgrzewam w bulionie i miksuję na krem. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Podaję ciepły krem z jajkiem, migdałami i bazylią. 

Smacznego, Klaudia.



1 komentarz: