Zdecydowanie numer jeden jeżeli chodzi o moje ulubione dania. Risotto. Niezależnie od datków stanowi mój ulubiony posiłek a zarazem popisowe danie. Nie ma możliwości by wychodzące spod moich rąk komuś nie smakowało. Idealnie kremowe, maślane i pełne smaku umami. W połączeniu z delikatnym szpinakiem i chrupiącym chipsem z szynki parmeńskiej smakuje wybornie. A dzięki dodatkowi gotowego bulionu od #krakus przyrządzenie tego dania zajmie Wam tylko kilka chwil!
Składniki (na 2 porcje):
- 1 szalotka
- 50 gram masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- garść szpinaku
- 4-5 plastrów szynki parmeńskiej
- skórka otarta z jednej cytryny
- 50 gram parmezanu
- sól i pieprz
- 2/3 szklanki ryżu arborio
- koncentrat bulionu od Krakus- 200 ml
- sok z 1/2 cytryny
Na oliwie z oliwek smażę szalotkę oraz czosnek. Dodaję ryż i całość podsmażam przez 2- 3 minuty. Wlewam bulion oraz 200 ml wody. Gotuję ryż do momentu wchłonięcia całego płynu. Na koniec gotowania dodaję szpinak oraz skórkę otartą z cytryny. Na osobnej patelni podsmażam szynkę parmeńską do zarumienienia. Do mieszanki ryżu i szpinaku dodaję parmezan, sok z cytryny oraz masło. Doprawiam solą i pieprzem. Dokładnie mieszam danie, powinno mieć kremową konsystencję. Porcję risotto podaję z chipsem z szynki parmeńskiej.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy