Proste, smaczne i słodkie ciasto orzechowe z gruszką i rozmarynem. Lekkie jak chmurka a przy tym bardzo słodkie za sprawą dodatków bananów i ksylitolu. W całości wykonane na mące kokosowej, której do tej pory w wypiekach nie doceniałam zupełnie. Wyglądające niepozornie ciacho, które jest przepyszne!
Składniki (na formę 12 cm x 20 cm):
Składniki (na formę 12 cm x 20 cm):
- 1 banan
- 30 gram mąki kokosowej
- 5 jaj
- 1 gruszka
- 1 gałązka rozmarynu
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka ksylitolu
- szczypta proszku do pieczenia
- orzechy laskowe do dekoracji
Gruszkę pokrój w kostkę i duś na wodzie z dodatkiem rozmarynu, do miękkości. Rozmaryn wyrzuć a gruszkę wystudź. Banana, masło orzechowe i jajka zmiksuj. Dodaj mąkę, ksylitol oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia a wierzch udekoruj posiekanymi orzechami laskowymi. Piecz w piekarniku nagranym do 175 stopni przez 45 minut, do tzw. "suchego patyczka". Wystudź ciasto w formie.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy