Zdrowo, kolorowo i pysznie!

Składniki:
  • 5 kajzerek wieloziarnistych
  • 300 gram mielonej piersi kurczaka
  • skórka z 1 cytryny
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól i pieprz
  • 1 pomidor malinowy, pokrojony w plastry
  • kilka liści sałaty masłowej
  • kilka małych, słodkich papryczek, kroimy w plastry
  • oliwa z oliwek
Salsa mango:
  • 1 mango
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz
  • szczypta chili
Chutney z cebuli czerwonej:
  • 3 średnie czerwone cebule
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól i pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek


Cebulę kroimy w piórka, smażymy na patelni na łyżce oliwy z oliwek przez 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy cukier i ocet balsamiczny. Dusimy jeszcze 5-6 minut. Jeśli jest taka konieczność dodajemy łyżkę lub dwie wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do miseczki.
Mango obieramy i drobno siekamy. Wkładamy do garnka i dusimu 5-7 minut, dodajemy sok z cytryny i chili. Dusimy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu. Następnie blenderem lub widelcem rozdrabniamy. Przekładamy do miseczki.
Mięso mielone z piersi doprawiamy solą, pieprzem, skórką z cytryny oraz posiekanym drobno koperkiem. Wyrabiamy przez chwilę. Dłonie moczymy w oliwie z oliwek i formujemy kotlety z mięsa. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy kotlety po 3-4 minuty z każdej strony. Bułki grillujemy na patelni lub nie (wedle uznania).
Na jednej części bułki układamy sałatę, pomidora i pokrojone papryki. Następnie kładziemy grillowanego kotleta i w zależności od upodobań salsę z mango lub chutney z cebuli. Delektujemy się smakiem zdrowych hamburgerów! Gotowe :)



 
 

6 komentarzy:

  1. Świetne dodatki. Kolorowo i smakowicie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Salsa mango <3333333333333 też ostatnio robiłam takie domowe pochodne hamburgerów, ale u mnie były bajgle :D konfitura z czerwonej cebuli też :D PYCHA!

    OdpowiedzUsuń