Uwielbiam owsianki na śniadanie a te z sezonowymi dodatkami szczególnie. Karmelizowany rabarbar jest przepyszny! W smaku słodko- kwaśny, delikatnie rozpływa się w ustach. Do tego marakuja, która przyjemnie chrupie w buzi a całość staje się niebanalna i smaczna.

Składniki (na 1 porcję):
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki wody
  • 100 gram jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 marakuja
  • 1 łodyga rabarbaru
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka masła
Płatki owsiane zalewam wodą i odstawiam do lodówki na całą noc. Jogurt naturalny mieszam z nasionami chia i również odstawiam do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia rano mieszam napęczniałe płatki z puddingiem chia. Rabarbar obieram, kroję na mniejsze kawałki i wrzucam na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła. Całość chwilę smażę, dodaję cukier i duszę do momentu jego rozpuszczenia. Płatki podaję z karmelizowanym rabarbarem i marakują.

Smacznego, Klaudia.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie owsianki, dzięki za rabarbarową inspirację! Gdzie dostałaś marakuję?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O dziwo ostatnio w Lidlu była marakuja w sprzedaży! :)

      Usuń