Przepyszna tarta z serem Camembert, Bryndzą, serem z niebieską pleśnią, awokado, suszonymi pomidorami szynką parmeńską. Idealnie kruche ciasto z takim nadzieniem nie może się nie udać. Przepis idealnie sprawdzi się na kolację z przyjaciółmi lub weekendowy obiad.

Składniki:

Ciasto kruche:
  • 200 gram mąki pszennej
  • 100 gram masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka soli
Składniki nadzienia:
  • po 75 gram sera: Camembert, z niebieską pleśnią i Bryndzy
  • 1 awokado
  • 10-11 suszonych pomidorów z oleju
  • 6-7 plastrów szynki parmeńskiej
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 3 jajka
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • szczypta papryki wędzonej
Składniki na ciasto kruche zagniatamy szybko, ciasto owijamy folią i umieszczamy na minimum 30 minut w lodówce. Po tym czasie wałkujemy ciasto i układamy na blaszce do pieczenia tarty (wysmarowanej wcześniej masłem). Nakłuwamy ciasto widelcem i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 15 minut.

W tym czasie należy przygotować farsz. Sery i awokado kroimy w kostkę. Szynkę dzielimy na mniejsze kawałki, pomidory suszone kroimy w paski. W misce mieszamy śmietanę z jajkami i przyprawami. Dodajemy resztę składników i całość dokładnie mieszamy tak długo aż składniki połączą się równomiernie. Spód tarty wypełniamy farszem i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni na 45 minut. Po upieczeniu wyciągamy tartę z formy i od razu podajemy. Tarta jest smaczna również na zimno.

Smacznego, Klaudia.


4 komentarze: