Sataje czyli danie składające się z plastrów kurczaka, krewetek, jagnięciny, wołowiny, które uprzednio marynowane są w odpowiednio przygotowanej glazurze a następnie grillowane na bambusowym patykach nad ogniskiem, lub w warunkach mniej ekstremalnych, upieczone w piekarniku. Można je podawać z ostrymi sosami, frytkami, kaszami lub.. ta jak ja z marchewką pieczoną w maśle orzechowym :) 

Składniki:

  • 500 gram piersi kurczaka 
  • 2 łyżki przyprawy "pięć smaków" (nie polskiej) 
  • 2 łyżki syropu klonowego 
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 szczypta chili 
  • 1 łyżka oleju sezamowego 
Marchew pieczona w maśle orzechowym:
  • 4-5 marchewki 
  • 1 łyżka masła orzechowego 
  • sól, pieprz, tymianek 
Przyprawę pięć smaków, syrop klonowy, sos sojowy, chili i olej mieszam do połączenia. Kurczaka kroję w plastry i marynuję w mieszance przez minimum 30 minut. Następnie na szaszłyki nabijam plastry piersi kurczaka. Tak przygotowane "szaszłyki" umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę 15 minut. W tym czasie marchew kroję w słupki, mieszam z masłem orzechowym, przyprawami i umieszczam w piekarniku razem z szaszłykami. Marchew piekę 30 minut, zatem można umieścić ją w piekarniku 15 minut wcześniej niż kurczaka. Podaję ciepłe, od razu. Najlepiej smakują z sosem słodko- kwaśnym. 

Smacznego, Klaudia. 


4 komentarze: