kuchnia chińska

Chińska zupa cytrynowa z kurczakiem i krewetkami

16:02





Jako, że uwielbiamy orientalne zupki i akurat mam w posiadaniu kilka fajnych składników do takowych zupek postanowiłam coś cudnego wyczarować. I wyszło! Aromatyczna, imbirowa, pikantna. Taka jak lubimy.

Składniki:

  • 250 gram piersi z kurczaka
  • 250 gram krewetek koktajlowych
  • 4 plastry ananasa z puszki
  • papryka czerwona
  • 3 cm imbiru
  • dwie trawy cytrynowe
  • papryczka chili
  • litr bulionu 
  • marchewka
  • ząbek czosnku
  • szczypiorek 
  • sól
  • pieprz
  • dwie łyżki sosu sojowego
  • łyżka soku z limonki

Do garnka wlewamy bulion i wrzucamy do niego pokrojone w drobną kostkę imbir, czosnek i papryczkę chili oraz trawę cytrynową w całości. Gotujemy wywar przez kilka minut, następnie dodajemy pokrojone w kostkę pierś z kurczaka oraz paprykę. Marchewkę kroimy w słupki i również dodajemy do zupy. Gotujemy wszystko przez około 10-15 minut aż warzywa zmiękną a kurczak nabierze orientalnego aromatu. Teraz czas na dodanie ananasa, pokrojonego w ćwiartki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym oraz sokiem z limonki. Na końcu dodajemy krewetki, po to aby nie rozpadły się nam podczas zbyt długiego gotowania. Chwilę jeszcze trzymamy naszą zupę na ogniu i... gotowe! Teraz możemy dodać posiekany szczypiorek. Smacznego! :) 



Zobacz także

0 komentarze