Ciasta drożdżowe i drożdżówki

Marchewkowe drożdżówki z rodzynkami i polewą marchewkową czyli lunch kids do szkoły

08:00



Odpowiednia dieta dla dzieci i młodzieży w wieku szkolnym jest niezwykle ważna, gdyż to ona pozwala na poprawienie koncentracji, lepszą pracę mózgu a co ważniejsze dobre samopoczucie malucha. Ponadto ucząc małe dziecko zdrowego odżywiania wpajamy mu pewne nawyki żywieniowe, które w przyszłości będą cennym fundamentem do tego jak będzie się odżywiało jako dorosły człowiek. To ważne. Marchewkowe drożdżówki z rodzynkami są niezwykle zdrowe, dodatek marchewki powoduje, iż długo są wilgotne- nawet do kilku dni. Świetnie nadają się na wynos.

Składniki:
  • 250 gram marchwi 
  • 50 ml świeżego soku z marchwi marki Marwit
  • 2 szklanki mąki orkiszowej typ 2000 + trochę do podsypania
  • 50 ml maślanki
  • 50 gram rozpuszczonego masła
  • 30 gram drożdży
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 50 gram rodzynek
  • polewa: 1/2 szklanki cukru pudru + 3 łyżki świeżego soku z marchwi marki Marwit
Marchew gotujemy w wodzie do miękkości, odcedzamy i miksujemy blenderem na puree. Drożdże mieszamy z cukrem do rozpuszczenia. Dodajemy mąkę, maślankę, sok i całość dokładnie mieszamy. Następnie powoli wlewamy masło, cały czas wyrabiamy ciasto. Teraz dodajemy puree z marchwi oraz rodzynki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Jeśli jest zbyt luźne dodajemy więcej mąki. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny. Po tym czasie wyciągamy z misy i kroimy na mniejsze części (lub formujemy w dłoniach odpowiedni kształt), układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut by wyrosły. Następnie drożdżówki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18 minut, studzimy na kratce.
Składniki polewy dokładnie mieszamy by nie było grudek i polewamy nią chłodne już drożdżówki. Odstawiamy na kilka minut by polewa zastygła.

Smacznego, Klaudia.

*lub 1/2 szklanki puree z ugotowanej marchwi



Zobacz także

6 komentarze

  1. takie domowe drożdżówki to nie dość, że zdrowe to jeszcze jakie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, kolor jest boski! Uwielbiam takie słodkie bułeczki :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ one mi się podobają! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten przepis jest wyjątkowo zaskakujący, a jednak genialny. Gratuluję pomysłowości ! :)

    www.dziurawykociol.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i cieszę się, że się podoba :)

      Usuń