Póki jeszcze możemy skorzystać z pysznych, pachnących słońcem pomidorów zachęcam Was by zjeść je w formie właśnie takiej sałatki. Smaczne, słodkie i kolorowe pomidory, który dostałam w hurtowej ilości od znajomego, sprawdziły się tutaj niesamowicie. Do tego wystarczy dobrej jakości oliwa, szalotka lub czerwona cebula- ta druga pięknie komponuje się kolorystycznie i garść ulubionych ziół. I nie bójmy się! Nie tylko bazylia świetnie komponuje się z pomidorami. Warto dodać świeży tymianek, rozmaryn czy natkę pietruszki. Dla mnie jest to najsmaczniejsza danie końca lata, a właściwie początku jesieni.

Składniki (na 2-3 porcje):
  • 1 kg pomidorów: użyłam czerwonego, malinowego, dwóch żółtych oraz jednego zielonego
  • 1/2 czerwonej cebulki
  • dressing: 2 ząbki czosnku, garść świeżych ziół: bazylii, tymianku i rozmarynu, 3 łyżki oliwy z oliwek, sok z 1/2 limonki, 2 łyżki syropu klonowego
Nacinam skórkę pomidorów w krzyżyk, zalewam je wrzącą wodę a po 3 minutach zimną i obieram ze skórki. Kroję w plastry. Cebulkę kroję w piórka. Na przemian układam na talerzu warstwę pomidorów i warstwę cebulki. Zioła i czosnek drobno siekam. Składniki dressingu dokładnie mieszam i polewam nim sałatkę. Podaję od razu z ulubionym pieczywem.

Smacznego, Klaudia.


Brak komentarzy