Jednogarnkowe

Fasolka po bretońsku z chorizo

08:00

 
 Jednogarnkowe, smaczne danie, które w Polsce jest bardzo popularne. Jego standardowy smak postanowiłam przełamać hiszpańską, pikantną kiełbasą chorizo. Całość bardzo dobrze komponuje się z aktualną porą roku. Idealnie rozgrzewające, jesienne danie.

Składniki:
  • 1 szklanka namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości fasoli białej "Jaś"
  • 150 gram kiełbasy chorizo
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czonsku
  • 4-5 pomidorów
  • szczypta majeranku oraz oregano
  • sól i pieprz
  • 1/2 szklanki bulionu lub wody
  • natka pietruszki do dekoracji
  • pieczywo do podania
Na patelni smażę pokrojoną w plastry kiełbasę, do momentu aż wytopi się z niej większość tłuszczu. Dodaję pokrojony drobno czosnek i cebulkę. Smażę składniki kilka minut. Następnie dodaję obrane i pokrojone w kostkę pomidory oraz przyprawy i ugotowaną fasolę. Wlewam bulion. Całość duszę 25-30 minut. Dekoruję natką pietruszki. Podaję z pieczywem.

Smacznego, Klaudia.


Zobacz także

0 komentarze