To mój pierwszy raz ze scones. Podobno popularne w Anglii i Australii. Pyszne zarówno na słono, jak i na słodko. Moje w wersji razowej i bardzo pyszne. Nie mogliśmy się dziś od nich oderwać. Wspaniałe na ciepło i na zimno. Warto zrobić, na prawdę warto!

Składniki (na 5-6 sztuk):
  • 1 szklanka mąki orkiszowej typ 2000
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 25 gram masła
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki prażonych jabłek z cynamonem (lub 1/2 jabłka pokrojonego w kostkę)
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 1 łyżka syropu klonowego + 1 łyżka mleka
W misce mieszam mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i masło. Rozcieram między palcami i tworzę coś na styl kruszonki. Dodaję jogurt naturalny i mieszam chwilę do połączenia składników. Dodaję również żurawinę i prażone jabłka. Mieszam krótko i dokładnie. Blat podsypuję mąką i rozgniatam na nim ciasto, niech ma grubość 2-2,5 cm. Z ciasta wykrawam kółka szklanką i układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i piekę przez 18-20 minut, do zarumienienia. Studzę lub jem jeszcze ciepłe.

Smacznego, Klaudia.

Brak komentarzy