Lubię pasztety zarówno te z dodatkiem mięsa, jak i te całkiem warzywne. Pasztet marchewkowy z czerwoną soczewicą, z dodatkiem tartej cukinii oraz dyni jest smaczną propozycją dla osób, które lubią wegetariańskie pasztety. Prażone, solone migdały nadają daniu chrupkości i świetnie przełamują smak.
Składniki (na standardową "keksówkę"):
- 4 ugotowane marchewki
- 1 szklanka czerwonej + 2 szklanki wody
- 1/2 średniej cukinii
- 200 gram obranej dyni
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu ziołowego
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej (lub siemienia lnianego lub otrębów pszennych)
- 100 gram prażonych, solonych migdałów
Smacznego, Klaudia.
wspaniały pasztet, jeden z lepszych jakie kiedykolwiek widziałam!
OdpowiedzUsuńOjeej, dziękuję! :)
Usuń