Pyszna i lekka tarta na orkiszowym spodzie z kremem z ricotty i mlecznej czekolady oraz duużą ilością borówek i dodatkową porcją polewy czekoladowej. Niepowtarzalnego smaku całości nadaje dodatek... oleju z orzechów włoskich, który powoduje iż polewa ma smak czekoladowo-orzechowy i jest przepyszna. Niebo w gębie.

Składniki (na formę o średnicy 16 cm):

Kruchy spód:
  • 110 gram mąki orkiszowej typ 2000
  • 50 gram zimnego masła!
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru
Krem:
  • 200 gram ricotty
  • 50 gram rozpuszczonej mlecznej czekolady
Dodatkowo:
  • 150 gram borówek amerykańskich
  • 50 gram mlecznej czekolady
  • 3 łyżki oleju z orzechów włoskich
Wszystkie składniki na kruchy spód szybko zagniatamy, tworzymy kulę i umieszczamy w lodówce na minimum pół godziny. Po tym czasie wyciągamy, wałkujemy i umieszczamy w formie np. małej tortownicy lub formie do tarty i pieczmy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 18- 20 minut. Studzimy na kratce. W kąpieli wodnej rozpuszczam 100 gram czekolady (tą do kremu i do polewy). W misce miksuję ricottę i dodaję po łyżce połowę z rozpuszczonej czekolady cały czas mieszając. Gotowy krem nakładam na upieczony spód. Pozostałą czekoladę mleczną mieszam z olejem z orzechów włoskich. Na gotowe ciasto z kremem nakładam umyte i osuszone borówki amerykańskie. Całość dekoruję polewą czekoladowo-orzechową.

Smacznego, Klaudia.


Brak komentarzy