Ciasto wiewiórka to moje ulubione ciasto z czasów kiedy chodziłam do liceum. Często prosiłam mamę, by upiekła mi to ciasto i potrafiłam sama zjeść naprawdę wiele kawałków. "Wiewiórka" to ciasto pełne jabłek, orzechów i suszonych owoców. Ja standardowo odbiegłam od oryginału zastępując suszone owoce agrestem. Ciasto jest lekkie, smaczne i w sam raz na jesienne wieczory.
Składniki (na formę 20x 15 cm):
- 4 jabłka, pokrojone w kostkę
- 300 gram agrestu
- po 1/2 łyżeczki cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, goździków
- 1 szklanka mąki (użyłam orkiszowej typ 2000)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- ćwierć szklanki cukru
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżka kakao
- opcjonalnie cukier puder do dekoracji
Smacznego, Klaudia.
Z checia bym sie poczestowala!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMmm, aż mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńTak, to ciasto jest przepyszne! :)
Usuń