Ciasto wiewiórka to moje ulubione ciasto z czasów kiedy chodziłam do liceum. Często prosiłam mamę, by upiekła mi to ciasto i potrafiłam sama zjeść naprawdę wiele kawałków. "Wiewiórka" to ciasto pełne jabłek, orzechów i suszonych owoców. Ja standardowo odbiegłam od oryginału zastępując suszone owoce agrestem. Ciasto jest lekkie, smaczne i w sam raz na jesienne wieczory.

Składniki (na formę 20x 15 cm):
  • 4 jabłka, pokrojone w kostkę
  • 300 gram agrestu
  • po 1/2 łyżeczki cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, goździków
  • 1 szklanka mąki (użyłam orkiszowej typ 2000)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • ćwierć szklanki cukru
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka kakao
  • opcjonalnie cukier puder do dekoracji
W jednej misce mieszamy mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia, orzechy, cukier i kakao. W drugiej misce mieszamy jajka, oliwę z oliwek i jogurt naturalny oraz owoce. Do drugiej miski wsypujemy składniki suche i dokładnie mieszamy zawartość obu. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 55-60 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy z formy i studzimy na kratce. Dekorujemy cukrem pudrem.

Smacznego, Klaudia.


4 komentarze: