Pyszna, uzależniająca tarta o niesamowitym smaku.
Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm):
Ciasteczkowy spód:
- 220 gram ciastek Oreo
- 120 gram herbatników kakaowych lub oblanych czekoladą
- 100 gram gorzkiej czekolady
- 200 gram gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanki kakao
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki wody (lub wody kokosowej lub wody różanej dla podbicia smaku)
- 100 gram masła
- 200 ml śmietanki 30%
- masło do wysmarowania formy
- 500 gram malin
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Ciasteczka Oreo i herbatniki miksuję w malakserze na piasek. Dodaję rozpuszczoną czekoladę i ponownie miksuję. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia wypuszczając boki na zewnątrz. Całość dodatkowo smaruję masłem (dno i boki). Dopiero do tak przygotowanej formy wykładam ciasteczkowy spód, mocno dociskając do dna. Formę umieszczam w lodówce na pół godziny.
Ganache
Wodę, cukier i kakao podgrzewam w garnku. Dodaję stopniowo śmietankę i cały czas mieszam, aż uzyskam gładką masę. Cały czas podgrzewając dodaję pokrojone masło i mieszam tak długo, aż rozpuści się całkowicie. Ściągam garnek z ognia i dodaję połamaną na kostki czekoladę. Mieszam aż ta się rozpuści. Gotowy ganache przelewam do tortownicy i ponownie całość umieszczam w lodówce na pół godziny.
Wykończenie
Maliny myję, osuszam ręcznikiem papierowym i dekoruję nimi tarte. Gotowe ciasto umieszczam w lodówce na kilka godzin. Przed podaniem ciasto wyciągam z lodówki minimum 5 minut zanim zacznę je kroić, gdyż musi nabrać temperatury pokojowej by lepiej się je kroiło.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy