Jak to jest, że sam w sobie ser gorgonzola średnio przypada mi do gustu. Czasem.. W niektórych połączeniach jest smaczny, natomiast nie mam tak żeby wpychać go na siłę do wszystkich dań. Wolę inne sery. Nie mniej jednak jest jedna, szczególna postać w której go uwielbiam- sos! Od kiedy jadłam pierwszy raz w pewnej Tawernie grillowanego kurczaka z warzywami na parze i właśnie sosem z gorgonzoli i szafranem (przepis inspirowany tym właśnie daniem tu) oszalałam na jego punkcie. Tym razem zmodyfikowałam i odchudziłam przepis na ten sos. Wyszedł jedwabisty, rozmarynowy i bardzo stanowczy. Idealnie przyrządzone polędwiczki wieprzowe oraz sos podałam na puree ziemniaczano- kalafiorowym (przepis tu) i prostą surówką również tego z przepisu.
Składniki (na 2 porcje):
- 250 gram polędwicy wieprzowej
- sól i pieprz
- 4-5 gałązek rozmarynu
- 150 gram gorgonzoli
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- puree kalafiorowe ziemniaczane z tego przepisu
- oraz prosta surówka w stylu włoskim z tego przepisu
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy