Bardzo smaczne, wytrawne placki z dynią, kozim serem i suszonymi pomidorami. Zasmakowały nawet największemu anty-fanowi koziego sera, który wcinał je z uśmiechem na ustach. Świetnie komponują się z suszonym pomidorem, jako dodatek natomiast wybrałam starty parmezan. By uzyskać piękny, pomarańczowy kolor proponuję wybrać dynię hokkaido.
Składniki (10-11 placuszków):
- 150 gram startej dyni
- 50 gram koziego sera w roladce
- 3-4 suszone pomidory
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz
- olej do smażenia (może być olej z suszonych pomidorów)
- parmezan do podania
Białka ubijam na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pomidory kroję w paski. W drugiej misce mieszam żółtka, mąkę, suszone pomidory, startą dynią, pokruszony ser i przyprawy. Dodaję stopniowo ubite białka i dokładnie mieszam szpatułką. Na patelni rozgrzewam olej i smażę na niej placki po 1-2 minuty z każdej strony, na średnim ogniu. Przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Placki podaję ze startym parmezanem.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy