Fasolka po bretońsku z chorizo
Jednogarnkowe, smaczne danie, które w Polsce jest bardzo popularne. Jego standardowy smak postanowiłam przełamać hiszpańską, pikantną kiełbasą chorizo. Całość bardzo dobrze komponuje się z aktualną porą roku. Idealnie rozgrzewające, jesienne danie.
Składniki:
- 1 szklanka namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości fasoli białej "Jaś"
- 150 gram kiełbasy chorizo
- 1 cebula
- 2 ząbki czonsku
- 4-5 pomidorów
- szczypta majeranku oraz oregano
- sól i pieprz
- 1/2 szklanki bulionu lub wody
- natka pietruszki do dekoracji
- pieczywo do podania
Na patelni smażę pokrojoną w plastry kiełbasę, do momentu aż wytopi się z niej większość tłuszczu. Dodaję pokrojony drobno czosnek i cebulkę. Smażę składniki kilka minut. Następnie dodaję obrane i pokrojone w kostkę pomidory oraz przyprawy i ugotowaną fasolę. Wlewam bulion. Całość duszę 25-30 minut. Dekoruję natką pietruszki. Podaję z pieczywem.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy