Uwielbiam rybę w każdej postaci i z przeróżnymi dodatkami. Ostatnio przedstawiłam Wam pikantnego łososia z dodatkiem świeżej mięty. Dzisiaj natomiast proponuję wykorzystać świeży szpinak a łososia upiec z dodatkiem dużej ilości soku z cytryny!

Składniki:
  • 400 gram filetu z łososia
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • 1/4 cytryny
  • 1/4 pęczka bazylii
  • 1 szalotka
  • 100 gram świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
  • 5 ziemniaków
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki mleka
  • łyżka oliwy z oliwek

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy gałkę muszkatołową oraz mleko i ugniatamy tworząc puree. W tym czasie łososia pozbawiamy skóry, kroimy na pół i przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym oraz sokiem z cytryny. Resztę cytryny kroimy w ćwiartki i układamy na filetach razem z listkami świeżej bazylii. Łososia umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 10 minut. Na łyżce oliwy z oliwek smażymy posiekany ząbek czosnku i szalotkę, dodajemy szpinak i dusimy kilka minut aż nadmiar wody odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu układamy puree, na nim szpinak a obok kawałki łososia. Dekorujemy świeżą bazylią.

Smacznego, Klaudia.





Brak komentarzy