Uwielbiam rybę w każdej postaci i z przeróżnymi dodatkami. Ostatnio przedstawiłam Wam pikantnego łososia z dodatkiem świeżej mięty. Dzisiaj natomiast proponuję wykorzystać świeży szpinak a łososia upiec z dodatkiem dużej ilości soku z cytryny!
Składniki:
- 400 gram filetu z łososia
- sól
- pieprz cytrynowy
- 1/4 cytryny
- 1/4 pęczka bazylii
- 1 szalotka
- 100 gram świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
- 5 ziemniaków
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki mleka
- łyżka oliwy z oliwek
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy gałkę muszkatołową oraz mleko i ugniatamy tworząc puree. W tym czasie łososia pozbawiamy skóry, kroimy na pół i przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym oraz sokiem z cytryny. Resztę cytryny kroimy w ćwiartki i układamy na filetach razem z listkami świeżej bazylii. Łososia umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 10 minut. Na łyżce oliwy z oliwek smażymy posiekany ząbek czosnku i szalotkę, dodajemy szpinak i dusimy kilka minut aż nadmiar wody odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu układamy puree, na nim szpinak a obok kawałki łososia. Dekorujemy świeżą bazylią.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy