Idealny jako wypełnienie do tarty, ciastek. Jako dodatek do gofrów i naleśników niezastąpiony. Pyszny kiedy przełoży się nim biszkopt. Niesamowicie kremowy i gęste. Kwaśny i słodki. Świetnie komponuje się z owsianką. Perfekcyjny w każdym calu. Ja już go pokochałam, a Ty?
Wiem, że sezon na czarne porzeczki już dawno się skończył ale nie ma czym się przejmować, do kremu świetnie nadają się również te mrożone!
Składniki:
- 3 duże jajka o łącznej wadze 180 gram (bez skorupek)
- 110 gram cukru pudru
- 50 gram masła
- 160 ml soku wyciśniętego z czarnej porzeczki lub musu z przetartej przez sito czarnej porzeczki
- 1 łyżka soku z cytryny
Smacznego, Klaudia.
Ja mój krem wykorzystałam na przykład w tym przepisie, jako świetny dodatek do pietruszkowego budyniu: tu.
Babeczki nadziane blackcurrant curd z borówkami |
Czy curd wyszedł Ci w takim, lekko brązowym kolorze, czy to przekłamanie koloru na fotografii? Pytam dlatego, że w ubiegłym roku robiłam curd z czarnej porzeczki, tyle tylko że zamiast wyciskać z niej sok, po prostu dolałam wody, zagotowałam i zrobiłam "wywar porzeczkowy", który potem zmiksowałam (lubię farfocle w curdzie), kolor gotowego dania był intensywnie fioletowy http://linawsmietanie.blogspot.com/2014/07/krem-z-czarnej-porzeczkiblack-currant.html ciekawe co spowodowało różnicę :) Pychota. Szkoda, że w tym roku nie zrobiłam. Za to mam parę słoików dżemu porzeczkowego.
OdpowiedzUsuńFaktycznie, kolor na fotografii nieco różni się od rzeczywistego ale i tak barwa mojego curd'u przypominała bardziej krem czekoladowy niż porzeczkowy. Myślę, że było to spowodowane głównie tym, iż wykorzystałam porzeczki po nalewce. :)
Usuń