Pomidorowe risotto z papryką
Pyszne, proste risotto w sam raz na początek jesieni, kiedy możemy wykorzystać jeszcze lokalne pomidory o pięknym zapachu i cudownym smaku i słodką paprykę. To risotto to dla mnie trochę wspomnienie wakacji i mały krok w stronę kolejnej pory roku.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 100 gram ryżu Arborio
- 1/2 litra bulionu lub rosołu (lub w ostateczności wody)*
- 1 pomidor malinowy
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 70 gram sera parmezanu lub grana padano
- 2-3 łyżki masła
- sól, pieprz
Na oliwie smażymy drobno posiekany czosnek oraz paprykę. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora. Chwilę dusimy aż pomidor się rozpadnie. Dodajemy ryż, dokładnie mieszamy (ryż powinien zrobić się szklisty). Dodajemy jedną porcję bulionu (na przykład jedną chochlę) i gotujemy na małym ogniu aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie wlewamy kolejną porcję bulionu i postępujemy tak samo do wykorzystania całego płynu. Nie powinno nam to zająć więcej niż 20 minut. Teraz doprawiamy risotto solą i pieprzem. Dodajemy starty ser oraz masło. Dokładnie mieszamy. Tuż przed podaniem dodajemy posiekaną bardzo drobno natkę pietruszki.
Smacznego, Klaudia.
*zazwyczaj do risotto dodaję lampkę białego wina, tuż przed wlaniem pierwszej porcji bulionu. Nie jest to konieczne ale myślę, że wtedy danie nabiera większego charakteru.
Chyba nikt by nie pogardzil takim risotto!
OdpowiedzUsuńMiło mi to słyszeć! :)
UsuńNie wiem, czy jeszcze tu zajrzysz, ale właśnie zrobiłam to risotto z domowych resztek - papryki już pomarszczone, a zamiast bulionu poł słoika swojskiego barszczu - wyszło PRZEWYBORNE, zapach niesamowity, dziękuję Ci za ten przepis, będę go robić często <3 :)
OdpowiedzUsuńZajrzałam i dziękuję za ten komentarz :) Cieszę się niezmiernie, to także i mój jeden z ulubionych przepisów. Właśnie dodaję kolejny bardzo smaczny :) Zapraszam!
Usuń