Przy okazji mojego pichcenia postanowiłam wypróbować nowy przepis na pierogi. Skoro potrafię robić już pyszne ciasto to czemu by nie zaszaleć z farszem! Znane nam są dobrze pierogi z mięsem, te ruskie i te z twarogiem na słodko, z kapustą i grzybami oraz z przeróżnymi owocami. Przyzwyczajeni jesteśmy do takich smaków i rzadko zdarza się byśmy eksperymentowali z innymi farszami. Ja jednak jestem zwolenniczką tego co niecodzienne. Dawno temu pewien Pan zaprosił mnie do pierogarni. Połączenia składników, które tam widziałam i smak, który nadal mam w głowie zainspirowały mnie po latach do tworzenia. Z pewnością w przyszłości postaram się odtworzyć tamten przepis specjalnie dla Was. Dziś jednak przychodzę do Was z czymś nowym.
Smak pierogów z kurczakiem, pieczoną papryką, ricottą i dymką jest świeży. Jest delikatny, lekko słodki lecz zdecydowany. Z pewnością pieczona papryka i dymka grają tu pierwsze skrzypce. Kurczak jest dopełnieniem a ricotta powoduje, iż całość jest spójna i kremowa.
Składniki (25 pierogów):
- 1/2 ciasta na pierogi z tego przepisu
- 100 gram mielonego drobiu
- 1/2 czerwonej papryki
- 3 łyżki ricotty
- 1 cebula dymka
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju do gotowania
- ewentualnie masło, jeśli mamy ochotę podać pierogi smażone na patelni, świeża dymka do dekoracji
Smakowity farsz, bardzo oryginalny :) Lubię takie eksperymenty :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie farsz nieco inny niż tradycyjne, nie mniej jednak bardzo smaczny. Polecam! :)
Usuń