Bardzo smaczne, wytrawne placki z dynią, kozim serem i suszonymi pomidorami. Zasmakowały nawet największemu anty-fanowi koziego sera, który wcinał je z uśmiechem na ustach. Świetnie komponują się z suszonym pomidorem, jako dodatek natomiast wybrałam starty parmezan. By uzyskać piękny, pomarańczowy kolor proponuję wybrać dynię hokkaido.

Składniki (10-11 placuszków):
  • 150 gram startej dyni
  • 50 gram koziego sera w roladce
  • 3-4 suszone pomidory
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia (może być olej z suszonych pomidorów)
  • parmezan do podania

Białka ubijam na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pomidory kroję w paski. W drugiej misce mieszam żółtka, mąkę, suszone pomidory, startą dynią, pokruszony ser i przyprawy.  Dodaję stopniowo ubite białka i dokładnie mieszam szpatułką. Na patelni rozgrzewam olej i smażę na niej placki po 1-2 minuty z każdej strony, na średnim ogniu. Przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Placki podaję ze startym parmezanem.

Smacznego, Klaudia.


Brak komentarzy