Perfekcyjny pasztet, idealny na Święta. Część mięsa to pozostałości z rosołu, natomiast połowę mięsa stanowi zmielona pierś kurczaka. Dodatkowo wzbogaciłam pasztet o białe warzywa: cebulę, czosnek, pietruszkę i seler, które nadają delikatności naszemu wypiekowi. Dodatek szynki parmeńskiej powoduje, iż całość staje się wykwintna, z charakterystycznym dymnym posmakiem szynki.

Składniki:
  • 400 gram zmielonego mięsa drobiowego, np. z rosołu
  • 300 gram zmielonej piersi kurczaka
  • gotowane warzywa: mały seler, dwie pietruszki, jedna cebula, dwa ząbki czosnku
  • 5-6 suszonych grzybów, wymoczonych
  • 1 łyżka soli ziołowej
  • 1/2 łyżki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżki majeranku
  • 5 łyżek bułki tartej (lub np. mąki jaglanej w wersji bezglutenowej)
  • 3 jajka
  • 6-7 plastrów szynki parmeńskiej
Gotowane warzywa, grzyby i mięso mielimy. Doprawiamy przyprawami i mieszamy dokładnie z jajkami oraz bułką tartą. Dno keksówki (prostokątna forma o wymiarach 10/12 cm na 20) wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze układamy równolegle do siebie plastry szynki- najlepiej niech jedna nachodzi na drugą odrobinę. Następnie wykładamy masę mięsną. Całą keksówkę upuszczamy na blat z wysokości 15 cm by pasztet był zbity, bez pęcherzyków powietrza. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 1 godzinę i 10 minut. Po tym czasie wyciągamy z formy i studzimy do góry dnem. Pasztet świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno z dodatkiem konfitury żurawinowej.

Smacznego, Klaudia.


2 komentarze:

  1. Pierś musi być wcześniej ugotowana? Czy mielimy surowa? :) często z rosołu zostają mi białe warzywa, pasztet drobiowy to świetny pomysł. Zawsze kupuje, czas upiec własny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierś jest surowa. Warto upiec własny, smakuje o niebo lepiej niż kupny :) Pozdrawiam

      Usuń